Wist je dat elke stijging van 1°C  de kosten om te koelen met 2% tot 4% doet stijgen? Vuil en microbe-opbouw in je installaties verhogen het verschil tussen condensatie- en verdampingstemperaturen waardoor dit leidt tot extra kosten.

Regelmatig onderhoud van je airconditioner is niet alleen belangrijk voor de prestaties, maar ook voor de levensduur van het apparaat.

HVAC-installaties zijn het kloppende hart van comfort in veel gebouwen, maar zonder regelmatig onderhoud kunnen ze veranderen in een bron van problemen en onverwachte kosten.

onderhoud airco warmtepomp ventilatie

Inhoudstafel

Effectief onderhoud voor airco systemen om verstoppingen en hoge kosten te voorkomen

De uitdaging: Door de constante werking, hopen verschillende materialen zich op in airco/ventilatie installaties, wat leidt tot verstoppingen en verminderde prestaties. Slechte geuren en hogere bedrijfskosten zijn vaak het gevolg, en in het ergste geval kan dit zelfs leiden tot het falen van de unit.

De oplossing: Een regelmatig gepland onderhoudsprogramma is essentieel. In 3 eenvoudige stappen zorgen wij ervoor dat de systemen optimaal blijven presteren en efficiënt blijven werken.

 
Onderhoud in 3 stappen door ons uitgevoerd
 • Stap 1: Verwijderen
  • We beginnen met het verwijderen van verstoppingen uit de condensatiebak en afvoer. Dit is een cruciale eerste stap om wateroverlast en de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.
 • Stap 2: Reinigen
  • Vervolgens is het tijd om te reinigen. We verwijderen en desinfecteren alle soorten gangbaar vuil, microbiële verontreinigingen, puin en organische groei. Dit verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar ook de visuele staat van het systeem.
  • Filters Reinigen of Vervangen: Regelmatig de filters van je airconditioner reinigen of vervangen is een van de belangrijkste onderhoudstaken. Verstopte filters kunnen de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de airconditioner verminderen.
 • Stap 3: Beschermen
  • De laatste stap is het beschermen van de condensatiebak en afvoer tegen slibophoping. Dit helpt toekomstige verstoppingen te voorkomen en de efficiëntie van het systeem te behouden.
 
Wat kan je zelf ondernemen?
 1. Filters Reinigen of Vervangen:
  • Regelmatig de filters van je airconditioner reinigen of vervangen is een van de belangrijkste onderhoudstaken. Verstopte filters kunnen de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de airconditioner verminderen.
 2. Controleer de Condensafvoer:
  • Zorg ervoor dat de condensafvoer van je airconditioner vrij is van verstoppingen. Een verstopte afvoer kan leiden tot waterlekkage en schade aan het apparaat.
 3. Reinig de Buiteneenheid:
  • Verwijder bladeren, vuil en andere verontreinigingen uit de omgeving van de buiteneenheid van je airconditioner. Dit helpt ervoor te zorgen dat de unit goed kan ventileren en efficiënt kan werken.
 4. Inspecteer de Koelvinnen:
  • Controleer regelmatig de koelvinnen van de buiteneenheid op buigingen of beschadigingen. Gebogen of beschadigde koelvinnen kunnen de luchtstroom belemmeren en de prestaties van de airconditioner verminderen.
 5. Laat Jaarlijks Onderhoud Uitvoeren:
  • Het is ook een goed idee om jaarlijks een professionele onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een gekwalificeerde technicus. Tijdens deze servicebeurt worden alle componenten van de airconditioner gecontroleerd en indien nodig gereinigd en afgesteld.
 
Conclusie

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je airconditioner/ventilatie, kun je ervoor zorgen dat het apparaat optimaal blijft presteren en een comfortabel binnenklimaat blijft bieden. Bovendien kan regelmatig onderhoud de levensduur van je airconditioner verlengen en helpen bij het voorkomen van dure reparaties. Neem de tijd om deze eenvoudige onderhoudstips te volgen en geniet van de voordelen van een goed werkende airconditioner/ventilatie.

 
Wat bieden wij?
 
 • Een onderhoud op maat, rekening houdend met de omgevingsfactoren en het type van de toestellen.
 • Afhankelijk van deze omstandigheden, spreken we samen een periode af waarin het raadzaam is om de toestellen te laten nakijken. b.v. jaarlijks voor airco (bij koelen én verwarmen), 2 jaarlijks (bij enkel koelen) en 3 jaarlijks voor ventilatie.
 • Wij nemen zelf contact met u op wanneer de periode verloopt zodat u zelf hiervan geen agenda hoeft bij te houden.

Interesse in een onderhoud?