Ventilatie

Ventilatie

VENTILATIESYSTEMEN C & D

Ventilatie voor zuivere lucht

Verse lucht binnenhalen door je ramen of deuren even open te zetten? Het klinkt misschien logisch, maar het leidt zelden tot een efficiënte verversing van de binnenlucht.

In tegenstelling tot een ventilatiesysteem volstaat natuurlijk verluchten zelden om de binnenlucht voldoende en op elk moment van de dag te vervangen door verse buitenlucht. Dat geldt ook voor oudere huizen, waar de lucht via spleten en kieren doorheen waait.

Bovendien is het energetisch niet meer te verantwoorden om vandaag op die manier je woning te verluchten. Tijd dus voor een gecontroleerd en energiezuinig ventilatiesysteem, op maat van je dagelijks leven.

Waarom is ventilatie belangrijk?

dining table in elegant interior

Soorten ventilatiesystemen in een notendop

Natuurlijke ventilatie:

Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen, zoals ramen, deuren en ventilatieopeningen, om verse lucht binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren. Hoewel dit de meest kosteneffectieve oplossing is, kan het moeilijk zijn om een consistente luchtstroom te handhaven, vooral bij extreme weersomstandigheden.

Mechanische ventilatie:

Mechanische ventilatiesystemen maken gebruik van ventilatoren om lucht naar binnen te trekken en af te voeren. Er zijn twee hoofdtypen: mechanische toevoerventilatie, waarbij verse lucht wordt toegevoerd, en mechanische afvoerventilatie, waarbij vervuilde lucht wordt afgevoerd. Deze systemen zijn effectiever dan natuurlijke ventilatie, maar vereisen wel elektriciteit om te werken.

Balansventilatie:

Balansventilatiesystemen combineren zowel toevoer- als afvoerventilatie om een evenwichtige luchtstroom te creëren in het hele gebouw. Deze systemen kunnen ook warmteterugwinningstechnologieën bevatten, waardoor energie wordt bespaard door de warmte van de afgevoerde lucht over te dragen aan de verse luchtstroom.

cafe interior with leather booths

Soorten ventilatiesystemen in het vakjargon

Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Voor de aanvoer van schone, verse lucht van buiten wordt een ventilator met een motor gebruikt. Voor de natuurlijke afvoer van vuile, vochtige lucht wordt er gebruikgemaakt van ventilatieroosters in ramen en deuren.

Met andere woorden: schone lucht wordt op een mechanische manier het huis in gebracht, en de afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier.

Ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Ventilatiesysteem C is een combinatie van een mechanische afvoer van vervuilde, vochtige lucht en een natuurlijke toevoer van schone, droge lucht. Dat betekent dus dat de afvoer tot stand wordt gebracht met behulp van een motor, terwijl de toevoer gebeurt door middel van toevoerroosters en ramen.

Met andere woorden: schone lucht wordt op een natuurlijke manier het huis in gebracht, en de afvoer van vervuilde lucht gaat op een mechanische manier.

Ventilatiesysteem D: mechanische toevoer en afvoer

Ventilatiesysteem D is geheel mechanisch. Dat wil zeggen dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor. De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Ventilatiesysteem D zorgt echter niet alleen voor een leefruimte met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud in je woning. Het systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen.

house interior in edo tokyo open air architectural museum japan

Onze meest geplaatste ventilatiesystemen

Systeem C

ventilatie C

Systeem D

Ventilatiesystemen D

Ventilatie die energiezuinig werkt

Het grootste voordeel? Dat uit zich in jouw portemonnee! Het is duidelijk dat je met zo’n systeem energievriendelijk de luchtkwaliteit garandeert.

Laat je ventilatie samenwerken met zonnepanelen

Combineer je dit met zonnepanelen , dan ventileer je jouw woning op een financieel voordelige en ecologische manier. En dat is zeker het overwegen waard.

Tremelo

Waarom kiezen voor een ventilatie van JVR Koel- en Elektrotechnieken?

Met een degelijke ventilatie van JVR Koel- en elektrotechnieken ben je in de mogelijkheid jezelf het hele jaar door te omringen met de ideale luchtkwaliteit bij je thuis of op het werk.

Contacteer ons! We komen graag langs om je de juiste keuze te helpen maken. Wij zitten eerst met u samen om uw specifieke situatie te bespreken en werken nadien een totaaloplossing op maat uit m.b.v. de topmerken Sanutal en/of Renson.

airco installateur

Geïnteresseerd in ventilatie?

Wij werken graag een vrijblijvende offerte voor u uit.